Licensing

Can a CSR bind coverage?

Binding is where an agency takes on real risk. It needs a licensed person with the authority to do it.

By the Humai team · Updated · 3 min read

Short answer

A licensed CSR can usually bind coverage within the limits of their license, the agency's binding authority from the carrier, and agency rules. An unlicensed CSR cannot. Florida's rule 69B-222.060, for example, says unlicensed agency staff may never bind new, additional or replacement coverage, or add property to an existing policy.

Three things must line up

  1. A license. The person holds a producer license, or a limited license where the state allows it, for the line and state.
  2. Carrier authority. The carrier has given the agency binding authority for that line and amount.
  3. Agency permission. Your procedures allow that person to bind.

Miss any one and the person shouldn't bind.

What the rules say about unlicensed staff

Florida's rule 69B-222.060 is explicit. Unlicensed agency personnel may never bind new, additional or replacement coverage, or bind coverage on or record additional property under existing policies. Other states reach a similar result through the broad definitions of selling, soliciting and negotiating in their licensing laws.

Everyday tasks, sorted

TaskUnlicensed CSRLicensed CSR
Take details for a new vehicleYesYes
Add the vehicle to the policyNoYes, within authority
Issue a binder for a new policyNoYes, within authority
Change a lienholderPrep onlyYes
Increase limits at a client's requestNoYes, within authority
Send a binder that's already issuedUsually yesYes
General pattern. Your state's rules and carrier agreements decide the details.

Limited licenses

Some states offer a limited license for agency service staff. Florida's customer representative license, often called the 4-40, lets a person work for a single agency under a supervising agent. The qualifications are set out in Florida Statutes 626.7351. Check what your state offers.

Where Humai fits

Humai's U.S.-licensed agents are licensed in your state and checked in NIPR, so they can handle coverage changes within your agency's authority. They work in your AMS, under your name. Back-office professionals can prep the details so licensed time goes further.

Questions agency owners ask

What does binding coverage mean?

Binding means committing the carrier to provide coverage, usually before the policy is issued. It creates real obligations for the carrier and the agency.

Can an unlicensed assistant add a car to an auto policy?

Adding a vehicle changes coverage. Florida's rule bars unlicensed staff from binding coverage on or recording additional property under existing policies. An unlicensed assistant can gather the details for a licensed person to process.

Does a licensed CSR automatically have binding authority?

No. The carrier grants binding authority to the agency, often with limits by line and amount, and the agency decides who can use it.

What is a Florida 4-40 license?

Florida's customer representative license lets a person work for one agency under a supervising agent, handling personal lines business within the scope the law allows. It has its own qualifications set out in Florida Statutes 626.7351.

What happens if an unlicensed person binds coverage?

It can lead to regulatory action against the agency and create E&O exposure, and the carrier may dispute the binder.

Sources

  1. Florida Administrative Code 69B-222.060, unlawful activities by unlicensed insurance agency personnel
  2. Florida Statutes 626.7351, customer representative license qualifications
  3. NAIC Producer Licensing Model Act (#218)

Licensing rules differ by state. This article is general information, not legal advice. Check with your state's department of insurance.

Need licensed help this week?

Tell us the work. We'll match a licensed U.S. agent or a trained back-office professional who works in your AMS, under your name. Pay per task, part-time or full-time. No recruiting fees.

Find your agent